Wat is een rooimachine?

Wat is een rooimachine?

Wat is een rooimachine?

Teel jij aardappelen, bieten of wortels? Dan kan je het beste gebruik maken van een machine om deze producten op te laten pakken. Zo werk je namelijk het meest efficiënt; je kan de meeste producten van je land laten oppakken in een korte tijd. Hier kan je een rooimachine voor gebruiken. Wil je weten wat er nog meer mogelijk is met deze machine en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan verder op deze pagina.

Hoe werkt een rooimachine?
Een rooier zorgt ervoor dat jouw producten van de grond worden opgepakt. Deze producten bevinden zich vlak op de grond of in de grond. De machine kan jouw aardappelen uit de grond halen. Wanneer dit gebeurt, haalt de machine niet alleen jouw aardappelen eruit, maar komt de grond ook mee. Daarna zorgt de machine ervoor dat de grond eruit wordt gezeefd. Dit geldt overigens niet voor alle producten. Zo is dit niet het geval bij bloembollen en bij bieten. Dit heeft de volgende reden: om te voorkomen dat deze producten beschadigd worden of omdat dit product al boven de grond uitsteekt, pakt de rooimachine bij bloembollen en bieten geen grond mee. Indien er toch grond meekomt met de bieten wordt dit er uitgezeefd door het zogenaamde zonnen. Naast bloembollen en bieten, worden uien door de rooimachine ook zonder grond gerooid.

Het verschil met vroeger; van paard en wagen naar rooier
Wanneer je denkt aan de landbouwpraktijken van vroeger zie je hoogst waarschijnlijk paard en wagen voor ogen. Dit was vroeger daadwerkelijk het geval. Allereerst werden paard en wagen gebruikt om gewassen te telen. Vervolgens werden deze vervangen door de tractor. Tegenwoordig kan er gebruik worden gemaakt van een zelfrijdende rooimachine. Automatisering is een trend en hier kan goed op worden ingespeeld door landbouwers. Zorg dat je je gewassen zo efficiënt en eenvoudig mogelijk teelt met deze machine.