Wat doe je als je ergens van wordt beschuldigd?

Wat doe je als je ergens van wordt beschuldigd?

Wat doe je als je ergens van wordt beschuldigd?

Er zijn verscheidene redenen waarom je beschuldigd kunt worden van een misdrijf. Je zal hier vaak schriftelijk van op de hoogte worden gebracht, of misschien ben je op heterdaad betrapt en word je vastgehouden op het politiebureau. Dit is een nare situatie en, vooral als dit je eerste keer is of je bent onterecht beschuldigd, je zal een erg stressvolle periode tegemoet gaan. Hier zullen procedures gehanteerd worden waarvan je waarschijnlijk zelf geen kaas gegeten hebt. Gelukkig sta je er in die situaties niet alleen voor, want in Nederland heeft iedereen recht op vertegenwoordiging van een advocaat.

Waarom een advocaat?

Het is onbelangrijk of je het strafbaar feit ook echt gepleegd hebt of niet, een advocaat zal je in alle gevallen bijstaan. Dat betekent dat ze zullen proberen een zo realistisch mogelijke straf voor je uitgesproken te krijgen of zullen vechten voor vrijspraak als je zaak sterk is. Het is je recht om een advocaat aan te nemen en dit kun je ook het beste met beide handen aangrijpen. Je kunt ervoor kiezen zelf een advocaat te zoeken, of je kunt de aangewezen advocaat aannemen. Die keuze is aan jou. Gelukkig betekenen beide opties niet dat je te maken krijgt met hoge tarieven. Voor een Pro Deo Advocaat betaal je alleen wat je je ook echt kunt veroorloven.

De procedure

Je zal dus een advocaat aangewezen krijgen, maar je kunt ook zelf een advocaat Breda zoeken , als je dat liever hebt. Dit doe je vanaf het moment dat je wordt aangehouden of vanaf het moment dat je officieel bent beschuldigd. Totdat je een advocaat hebt aangenomen is het verstandig geen informatie te geven, hoe erg de politie ook aandringt op een verhoor. Dit heet je zwijgrecht. Na je eerste gesprek met de advocaat wordt dit opgeheven, maar sta je aanzienlijk sterker in je schoenen en kun je met goede vertegenwoordiging aan het gehele proces beginnen.